Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb jest największą i najdłużej istniejącą organizacją zrzeszającą firmy związane z rynkiem rybnym. Od 2016 roku Wnioskodawca jest Uznaną Organizacją Międzybranżową. PSPR realizował największe targi w zakresie przetwarzania produktów rybołówstwa i akwakultury Sea Food Expo Global w Brukseli, Barcelonie, Bostonie i Singapurze, które świadczą o bogatej wiedzy i umiejętności w zakresie realizacji operacji o charakterze informacyjno–promocyjnym, a także o znajomości potrzeb branży i narzędzi służących ich zaspokojeniu.
Polski Związek Wędkarski kultywuje długoletnią historię i tradycję zorganizowanego wędkarstwa polskiego reprezentując przy tym wszystkie środowiska i grupy społeczne. Celem działalności Związku jest organizowanie wędkarstwa, rekreacji, sportu wędkarskiego, użytkowanie wód, działania na rzecz ochrony przyrody i kształtowania etyki wędkarskiej. PZW jest realizatorem zadania w ramach operacji pn. „Społeczna Odpowiedzialność Organizacji działających na rzecz Rybactwa i Ekologii”.
Razem tworzymy wspólny projekt, którego jednym z głównych celów jest zwiększenie świadomości konsumenckiej nt. wartości odżywczych ryb, walorów smakowych ryb oraz przedstawienie działalności organizacji działających na rzecz rybactwa i ekologii.
Tytuł projektu:
Znalezienie nowych rynków dla produktów pochodzących z rybołówstwa i akwakultury oraz zwiększenie popytu i ich konkurencyjności na rynku krajowym i międzynarodowym
Celem operacji jest:
Zgodnie z umową o dofinansowanie i Programem Operacyjnym: propagowanie wprowadzania do obrotu, jakości i wartości dodanej produktów rybołówstwa i akwakultury, a także przetwarzanie tych produktów.
Zadania i działania, które będą realizowane w ramach operacji po stronie Polskiego Związku Wędkarskiego:
Społeczna Odpowiedzialność Organizacji działających na rzecz Rybactwa i Ekologii dzieląca się na 3 etapy, w których wyróżniono:
- DZIAŁANIA PRZYGOTOWAWCZE
- DZIAŁANIA EDUKACYJNE W SZKOŁACH PONADPODSTAWOWYCH - BRANŻOWYCH I TECHNICZNYCH
- DZIAŁANIA EDUKACYJNE W SZKOŁACH PODSTAWOWYCH
- DZIAŁANIA PROMOCYJNE.
W ramach zadań przygotowawczych zostanie stworzona mobilna ścieżka dydaktyczna wyposażona w urządzenia multimedialne, która przewożona będzie między szkołami, powstaną materiały edukacyjne w formie książki kucharskiej, która będzie skryptem do zajęć edukacyjnych. Powstaną filmy edukacyjne z cyklu jak to jest zrobione pokazujące pracę organizacji działających na rzecz rybactwa i ekologii, powstaną odcinki podcastów jako materiał uzupełniający zajęcia edukacyjne.
Działania edukacyjne w szkołach polegać mają na organizacji wydarzeń edukacyjnych: przeprowadzeniu przez edukatorów zajęć edukacyjnych z prozdrowotnych walorów ryb, przeprowadzeniu przez kucharzy warsztatów kulinarnych w tematyce ryb, doposażeniu szkół w materiały edukacyjne i sprzęt gastronomiczny na potrzeby przeprowadzenia zajęć.
Zostaną przeprowadzone wykłady popularnonaukowe z przedstawicielami nauki, specjalistami z branży spożywczej oraz organizacji branżowych, dietetykami/żywieniowcami oraz kucharzami.
Projekt połączony będzie z działaniami promocyjnymi w postaci: kampania promocyjno-reklamowa w mediach społecznościowych i na portalach, artykuły sponsorowane w mediach oraz zakup czasu antenowego w radiu. Z Projektu zostanie przygotowana dokumentacja zdjęciowa i filmowa, której efekty zaprezentowane zostaną na targach jako działania CSR Organizacji działających na Rzecz Rybactwa i Ekologii.
Zakres kampanii prowadzonej przez Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb można znaleźć na stronie: https://www.pspr.pl/aktualnosci/prawo-branzowe.html
Operacja będzie realizowana w terminie:
od 01.10.2023 r. do 31.12.2027 r.
Grupy docelowe:
Producenci akwakultury i podmioty prowadzące działalność w zakresie chowu i hodowli ryb
Uzyskano dofinansowanie w kwocie 14 991 949,18 zł w ramach działania Świadomy konsument w zakresie Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania i wprowadzania do obrotu produktów rybactwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii, objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021 - 2027", zawartego w Programie Operacyjnym „Rybactwo i Morze" w tym współfinansowanie Unii Europejskiej w ramach EFMRA wynosi 10 494 364,42 zł